Close Window

Carnegie Hall – Studio Towers Renovation Project

Team

Iu + Bibliowicz Architects, New York, NY
Auerbach Pollock Friedlander, Theatre Consultant, New York, NY

Project Awards

2016 AIA New York State High Honor Award
2016 New York State Excelsior award, High Honors for public architecture
2016 American Institute of Architects AIANYS Excelsior High Honor Award for Public Architecture
2008 American Architecture Awards, Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design
2008 Urban Land Institute, Award for Excellence
2004 Project of the Year, Cultural Category, Midwest Construction Magazine

Project Description

The historic Studio Towers, added to Carnegie Hall during 1894-1897, has undergone a full renovation to support the educational missions of the Weill Music Institute and provide greatly-improved spaces for Carnegie Hall’s backstage, archives, and offices. The newly created Resnick Education Wing is now home to 24 spaces dedicated to music education, including the Weill Music Room, rehearsal/teaching rooms, and individual practice rooms. Extensive backstage renovations provide an orchestra lounge at the Stern Auditorium/Perelman Stage level. as well as renovated dressing rooms and orchestra lounges, one of which serves as a Green Room. Reinforcing of steel trusses that supported the 1891 mansard roof are now exposed within new administrative offices above Stern Auditorium and provide the structural support for the rooftop Weill Terrace, a feature first envisioned by the building’s original architect in 1892 but not fulfilled until now.

KA’s surveying of the existing building, constructed of red Roman brick and arched terra cotta floor slabs embedded in a steel skeleton, was pivotal to planning efforts, identifying where new music spaces would be best situated to realize the high sound isolation demands and optimum acoustics while minimizing costs. Extraordinary isolation from the noisy metropolitan environment and potential disturbances originating within the building was achieved by using infill construction consisting of resiliently-supported floors, ceilings, and walls, including fully-glazed window walls and structural isolation of two new elevators.

Our leadership and continuity from start to finish on this seven-year project maintained superb acoustics integrity throughout many design and construction phases involving a multitude of collaborating designers and builders. The project is LEED Silver certified and has received several awards, including a 2017 AIA Award.

Weill Music Institute Website

External Website

Project Website

External Website