The Cowles Music Center greatly expanded the music facilities at Whitworth University and renovated many spaces within the existing building. The $9.6 million construction costs included 15,600-square-feet of existing building upgrades and a 21,400-square-feet, 2-story expansion that added large rehearsal/performance spaces for choral, instrumental, and percussion along with faculty teaching studios, student practice rooms, recording room, classroom, conference spaces, administrative offices, and an open-plan lobby interconnecting new and existing. The central recording room connects to all three rehearsal/performance spaces for audio/visual monitoring, communicating, and recording. Kirkegaard Associates provided acoustics, noise/vibration control, and audio-video systems design consulting services throughout the project's development and construction. The project has since received a 2017 Merit Award from the AIA Washington Council and a 2017 Excellence in Masonry Award from the Masonry Industry Promotion Group.
Project Details
Audiovisual Systems Design
Mechanical Noise Control
Room Acoustics Design
Sound Isolation
Integrus Architecture, Architect, Spokane, WA
The Shalleck Collaborative, Theatre Consultant, San Francisco, CA
15,600 GSF renovation; 21,400 GSF addition
9,600,000
Spokane
WA
2017 Merit Award, AIA Washington Council